Medische fietspostionering
HomeTheorieMetingenAnatomische afwijkingen en klachtenPrijzenContact
Weerstand
Efficiƫntie
Krachtmaximalisatie
Comfort
Theorie

De laatste jaren is er in de wielerwereld meer en meer aandacht besteed aan begeleiding van de sporter. Op het gebied van o.a. training en voeding is zoveel vooruitgang geboekt, dat het fysieke rendement het optimum benadert. Om de doeltreffendheid van de beweging verder te verbeteren, is optimalisering van de fietshouding vereist. Het doel hiervan is de renner in een zo efficiënt en zo aërodynamisch mogelijke houding op de fiets te positioneren.

Indien efficiëntie de enige factor is die aandacht vraagt, dan zou het redelijk eenvoudig zijn. Het wielrennen heeft zich de laatste decennia ontwikkeld van een uithoudingssport naar een krachtuithoudingssport. De invloed van biomechanisch en aërodynamisch onderzoek wint aan importantie. Het doel is een fietshouding te bepalen waarbij het geleverde vermogen maximaal wordt omgezet in beweging. Uit
wetenschappelijk en empirisch onderzoek is vastgesteld dat een correcte fietshouding wordt bepaald door meerdere factoren.

De matrix die de onderlinge beïnvloeding van deze factoren toont, bestaat uit de volgende elementen:

Deze onderzoeksresultaten worden niet ten volle benut in de praktijk. Zelfs op het oog kan men zien dat veel fietsers, niet alleen de recreatieve fietsers, slecht op hun fiets zitten. Dit geeft aan dat het nut van biomechanisch en aërodynamisch onderzoek en de toepassing hiervan, nog niet overal is doorgedrongen in de wielersport.

Een optimale fietshouding heeft ook nog andere voordelen. Blessures komen regelmatig voor bij wielrenners en in grotere
getale bij wielertoeristen. Deze worden veroorzaakt door houdings- en statiekafwijkingen of door een gemankeerde fietshouding. Het optimaliseren van de fietshouding werkt preventief bij het voorkomen van blessures.

Het is duidelijk dat de vier bovenstaande factoren elkaar niet alleen beïnvloeden maar ook op gespannen voet met elkaar staan. Bijvoorbeeld: een diepe aërodynamische houding van het bovenlichaam is alles behalve wat een doorsnee-fietser als comfortabel ervaart.

 

HomeTheorieMetingenAnatomische afwijkingen en klachtenPrijzenContact