Medische fietspostionering
HomeTheorieMetingenAnatomische afwijkingen en klachtenPrijzenContact
3D Basic
3D Plus
3D Aero Plus
3D Aero
Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek hebben we het over je fietsverleden, blessures, eventuele ongemakken en fysieke klachten.
Ook je manier van rijden komt ter sprake
We noteren het fietsschoen- en pedaaltype omdat die een belangrijke rol spelen in de positionering.  

Indien je nog geen fiets hebt dan bespreken we welke merk je voorkeur draagt.

Lichaamsopmeting

We meten je volledig op tot op de millimeter. We gaan na of er asymmetrische verschillen zijn tussen de armen, boven- en onderbenen.

Spierlengtetesten

We testen de lengte van een aantal spieren en spiergroepen. Deze zijn medebepalend voor de aërodynamische posiite.

Anatomisch onderzoek

We voeren een volledig kinesitherapeutisch onderzoek uit van het bekken, de knieën, de enkels en voeten. Ook de wervelkolom en rugkrommingen worden onderzocht.

Afstellen schoenplaatjes

Na palpatie van het gewricht en rekeninghoudend met het schoentype  en eventuele anatomische afwijkingen, positioneren wij de schoenplaatjes voor een optimale krachtoverbrenging. Doordat de bal van de voet exact boven de pedaalas staat wordt
de pedaalslag geoptimaliseerd wat leidt tot een soepeler pedaaltred. 

Positiemeting met de laser

De digitale laser is gebouwd met onderdelen uit de machinebouw, inclusief een preciesie geleiding. Een laserpointer zorgt voor het exact uitlezen van de maten. De digitale laser leest de contactpunten van de fietser met de fiets uit. De specifieke framegeometrie speelt dan geen rol bij het afstellen van fiets, tenzij deze zoveel afwijkt dat een correcte afstelling niet meer mogelijk is. Het belang van een juiste framemaatvoering wordt dan onverbiddelijk aangetoond.

Positiebepaling met de laser

Afhankelijk van je keuze kan je voor een sportieve of competitieve positie kiezen. De lengte van je bovenbeen en de verhouding boven/onderbeen bepaalt de positie van je zadel ten op zichte van de trapas. Ook je ideale cranklengte wordt bepaald.

Afstellen fietspositie

De veranderingen worden uitgevoerd aan je fiets. Je kan de positie uitproberen en er wordt een nacontrole gedaan door het meten van de gewrichtshoeken. 


Zadeldrukpuntmeting

Via sensoren op het zadel meten we de zadeldruk. Zo kunnen we bij renners met zitvlakklachten de positie optimaliseren en indien nodig een custom made zadel laten fabriceren. Een  eventuele asymmetrische zit, een krachtsverschil li/re en een beenglengteverschil komen ook aan het licht via de zadeldrukmeting.  

Bewegingsanalyse

We maken een bewegingsanalyse van knie, schouder en bekken. In real-time wordt de beweging onder hoge belasting geanalyseerd. Twee camera's volgen de beweging van beide knieën, schouders en bekken. Tijdens deze dynamische analyse worden eventuele afwijkingen in het bewegingspatroon nauwkeurig gekwantificeerd. Tijdens het fietsen verandert de biomechanica onder invloed van de beweging en de mate van belasting. Kleine afwijkingen in de biomechanica worden hierdoor versterkt. Bijvoorbeeld: een fietser met een klein beenlengteverschil zit meestal recht op de fiets, bij een (zware) belasting zal het bekken asymmetrisch gaan bewegen.
Het unieke van de fietsanalyse is dat het effect van eventuele aanpassingen direct meetbaar en zichtbaar is.

Correctie anatomische afwijkingen

Een beenlengteverschil is een veel voorkomende oorzaak van fysieke klachten in de onderrug en knie. Voor de correctie van het beenlengteverschil bieden we verschillende shims aan. Deze worden tussen de schoenzool en het schoenplaatje gemonteerd, zodat de symmetrie in de fietsbeweging weer wordt hersteld.
Bij knieafwijkingen en om een stabielere pedaalslag te bekomen maken we gebruik van orthopedische zolen.

Rapportage

De positie wordt weergegeven in een beknopt rapport: een gedetailleerde tekening met je positionering. Indien nodig wordt een kinesitherapeutisch oefenschema meegegeven.
HomeTheorieMetingenAnatomische afwijkingen en klachtenPrijzenContact